Zašto je važan piling kože?

Zašto je važan piling kože?

Možda čistite, hidratizirate i nanosite kremu za sunčanje – ali ako ne radite piling, vaša koža nije tako zdrava koliko bi mogla biti. 

Piling je ključan za blistav ten, ali to je korak koji se često zanemaruje u redovnoj rutini. U nastavku teksta saznajte šta je piling i zašto je važan dio rutine zdrave njege kože. 

Šta je piling? 

Piling ili eksfolijacija je postupak kojim uklanjamo odumrle ćelije kože, te je nakon njega koža glatka i spremna za dalju rutinu njege. 

Postoje tri osnovne vrste pilinga: mehanički (fizički), hemijski i enzimski (biološki). 

Mehanički piling sadrži sitne granule koje stvaraju trenje te na taj način mehanički uklanja odumrle ćelije kože. Hemijski piling se temelji na uticaju hemijskih preparata koji razmekšavaju i rastvaraju keratinske slojeve površine kože. Enzimski piling se zasniva na hidrolizi proteina epidermisa posredstvom proteolitičkih enzima. 

Zašto je važan piling? 

Kako starimo, proces regeneracije ćelija se usporava. To znači da tijelo sporije odbacuje ćelije kože i stvara nove. Kada se stare ćelije kože počnu gomilati na površini kože, koža može izgledati gruba i suha. Također, nakupljanje mrtvih ćelija kože može dovesti do viška sebuma i začepljenih pora, što dovodi do fleka i akni. 

Odgovarajući piling uklanja mrtve ćelije s površine kože koje začepljuju kožu i stimuliše produkciju novih zdravih ćelija. Postupkom pilinga podstiče se sinteza i stvaranje kolagena i očuvanje dermisa. Piling čisti prekomjerno nakupljeni sadržaj u porama, uklanja ili umanjuje hiperpigmentacije i površinske ožiljke. Također, sitne linije i bore izgledaju manje vidljive. U konačnici, piling olakšava resorpciju aktivnih sastojaka iz kozmetičkih proizvoda, te ih čini efikasnijim. Piling je potrebno raditi dva do tri puta sedmično što zavisi od područja koje tretiramo i stanja kože. 

Redovita rutina pilinga učinit će da vaša koža izgleda svježe i zdravo. 

Piling lica 

Prvo temeljito očistite kožu pomoću sredstva za čišćenje lica, poput Veles Mlijaka za čišćenje. Kada je vaša koža čista, nanesite malu količinu Tara gel pilinga na vlažnu kožu. Nježnim pokretima utrljati, te nakon 2-3 minute isprati mlakom vodom.

Tara gel piling
Tara gel piling

Namijenjen je nježnom i temeljitom čišćenju kože lica. Formulisan je bez dodatka parabena, parfema, alkohola, sintetskih boja i drugih iritanasa. Tekstura je vodeno-gelasta i formulisana da se s minimalnom količinom proizvoda postigne maksimalan učinak čišćenja. 

Usitnjene koštice marelice i masline uklanjaju nakupljene mrtve ćelije kože i sve površinske nečistoće, čineći površinu kože glatkom i nježnom. Aloe vera i gel crvene alge dodatno je hidratiziraju, zbog čega koža postaje meka i glatka. 

Prilikom nanošenja izbjegavajte područje oko očiju.  

 

Pilig tijela 

Proizvode za piling tijela idealno je koristiti za vrijeme tuširanja. Preporučujemo Veles Himalayan piling za tijelo koji nježno uklanja mrtve ćelije kože, potiče mikrocirkulaciju, potiče regeneraciju i dobar je dodatak vašem anticelulitnom programu.

Himalayan piling

  

U pilingu se nalazi himalajska so koja služi za blagu eksfolijaciju površinskog sloja kože i na taj način pomaže u borbi protiv nepravilnosti na koži. Ružičasta himalajska so je prirodna kamena so visoke kvalitete. Djeluje eksfolirajuće na kožu, odnosno skida mrtve ćelije s površine kože i na taj način kožu potiče na samoregeneraciju. 

Tretirajte vaše tijelo sa ljubavlju i pažnjom. 

OBRATITE PAŽNJU: 

Obratite pažnju na granulaciju abrazivnih čestica i koristite manje za lice, a veće za tijelo kako ne biste oštetili osjetljive dijelove kože. 

Koža je nakon pilinga posebno osjetljiva na oštećenja iz okoline i UV zračenje, stoga je posebno važno da ne preskočite kremu za sunčanje. Koristite kremu za sunčanje širokog spektra koja štiti i od UVB i od UVA zraka. 

Uklonite šminku i površinske nečistoće kako biste maksimalno povećali efikasnost vašeg pilinga. Preporučujemo nježno sredstvo za čišćenje pogodno za sve tipove kože, pogledajte Veles Mlijeko za čišćenje. 

 

Redovitim pilingom do meke i blistave kože. 

X
Add to cart