Savjeti za njegu tetovirane kože

Savjeti za njegu tetovirane kože

Briga o tetovaži je veoma važna i prije i nakon sesije tetoviranja. Preporučujemo da pomno slijedite naš vodič za njegu tetovaža nakon tetoviranja kako biste osigurali da dobijete najbolji mogući rezultat.
Zašto je važna?

Tetovirana koža je veoma osjetljiva i potrebna joj je pravilna njega. Tako se izbjegavaju infekcije, a boje ostaju svježe i dugotrajne.

Kako pripremiti kožu za tetoviranje?

Pitate se kako najbolje pripremiti područje na svom tijelu tako da vaše tetovaže budu u konačnici sa sjajnim uspjehom. Naravno, profesionalni salon poznat po pridržavanju strogih standarda u pogledu zdravlja i sigurnosti će pravilno pripremiti vašu epidermu nekoliko minuta prije nanošenja tetovaže na kožu, ali šta je sa sedmicama i danima koji vode do velikog trenutka? Tu dolazite vi. U nastavku vam donosimo smjernice kako da pripremite svoju kožu za tetovažu.

Hidratacija

Osigurajte pravilnu hidrataciju vaše kože. Održavanje hidratacije je izuzetno važno za vaše zdravlje, kožu i tetovaže. Dehidracija povećava starenje kože i ubrzava blijeđenje tetovaže.

Voda pomaže kod obnavljanja kožnog tkiva, vlaži kožu i povećava njenu elastičnost. Također pročišćava ćelije kože, poboljšava cirkulaciju zbog čega je vaša koža čišća i sjajnija.

Izbjegavajte sastojke koji dehidriraju vašu kožu. Smanjite unos kofeina i alkohola sedmicama prije seanse, ili u najmanju ruku prekomjerno nadoknadite potrošnju vode nakon što ste popili šoljicu kafe.

Konzumacija dovoljne količine vode prije zakazanog termina, učinit će vaše tijelo boljim platnom za tetovažu.

Kako pripremiti svoje tijelo za tetoviranje?

Konzumirajte dosta vitamina C kako biste podržali svoj imuni sistem i istovremeno podstakli kožu na produkciju kolagena.

Izbjegavajte hranu koja može isušiti vašu kožu, onu koja je slana, zašećerena i sadrži rafinirane ugljikohidrate.

Obavezno se dobro naspavajte, ostanite hidrirani i pojedite nešto prije dolaska u studio za tetoviranje.

Proizvodi za njegu tetovirane kože

Za čišćenje područja koristite blagi sapun bez mirisa ili posebno formulirano sredstvo za čišćenje tetovaža. Vaš tattoo artist može preporučiti sredstvo za čišćenje specifično za tetovažu.

Lagano tapkajući peškirom ili papirnim ubrusom tetovažu osušite.

Nakon čišćenja važno je nahraniti kožu, ali kremom koja neće iritirati tetovažu/e. Za njegu tetovirane kože preporučujemo Veles Tattoo balm koji pruža potpunu zaštitu, regenerira, njeguje, umiruje i hrani kožu.

Tattoo balm
Tattoo balm

Nanesite na tetovaže tanak sloj 2-3 puta na dan, kako biste potaknuli zacjeljivanje i koristite svakodnevno za najbolje rezultate. Predebeli sloj masti onemogućava disanje kože što može uzrokovati zatvaranje pora. Postupak (operi-posuši-namaži) trebate ponavljati svaka 3-4h, osim kada spavate.

Najbolje je izbjegavati proizvode koji su na bazi nafte, poput vazelina. Američka akademija za dermatologiju ne preporučuje proizvode na bazi nafte jer će oni izblijediti tetovažu.

Tattoo finish sprej i Tattoo balm

Prilikom odabira proizvoda, pobrinite se da bude bez mirisa i alkohola. Također se pobrinite da ne sadrže aditive, poput obojenih boja, koji bi mogli isušiti vašu kožu.

Tetovaže trebate zaštiti od štetnog uticaja sunčevih zraka koje mogu uzrokovati da izblijede. Stoga, 30 minuta prije nego što ćete izaći vani, nanesite kremu za sunčanje širokog spektra, sa 30 i više SPF-a na područje gdje je tetovaža. Obnavljajte je svaka dva sata radi maksimalnog, cjelodnevnog učinka.

Kada se pravilno brine, vaša tetovaža može biti vječno vidljiva!

X
Add to cart