Sadrži prirodni konzervans koji je naveden na deklaraciji pod nazivom benzyl alcohol (and) dehydroacetic acid (and) aqua. Također, korišten je i sodium benzoate.
Korišteni su u koncentracijama koje su u skladu sa EU regulativom o upotrebi konzervanasa u kozmetičkim proizvodima.

Pored mikrobioloških konzervanasa, postoji i druga grupa a to su antioksidansi koji sprječavaju oksidaciju (reakciju s kisikom) tvari koje lako reagiraju s kisikom, a nastali spojevi mogu biti štetni po naše zdravlje i mijenjaju kvalitetu proizvoda. U ovu grupu spadaju vitamin E i CO2 ekstrakt ruzmarina korišten prilikom izrade balzama za usne.

Kozmetički proizvodi bez konzervansa iako proizvedeni u sterilnim uvjetima imali bi vrlo kratak rok trajanja, trebali bi se transportovati pod hladnim režimom, a već samo otvaranje proizvoda dovelo bi do ulaska različitih mikroorganizama i do kvarenja.
Sve gore navedeno govori u prilog upotrebi konzervanasa u kozmetičkim proizvodima kako bi se spriječio rast mikroorganizama, što može izazvati razgradnju samog proizvoda, ali i infekciju kože. Ovo je situacija u kojoj dodatak konzervansa u manjim koncentracija je bolje rješenje i stvara manje štete koži od različitih mikroorganizama i produkata njihovog metabolizma

Kozmetika predstavlja povoljan supstrat za mikroorganizme. Ukoliko postoje i minimalni uvjeti za život (vlažnost, temperatura, izvor hrane) doći će do rasta i razvoja mikroorganizama.
Konzervansi su tvari koje se dodaju u kozmetičke proizvode kako bi spriječile rast mikroorganizama i spriječile kvarenje.

Benzyl alchohol & Dehidroacetic acid je konzervans širokog spektra i ubraja se u prirodne konzervanse (nije sintetski). Sastoji se od benzilalkohola (aromatični alkohol) (87%), dehidrooctene kiseline (8%) i vode (5%).

Prema regulativi EU, klasifikovan je kao ekoliški prihvatljiv konzervans.

Koristi se u koncentracijama od 0,2-1% i odličan je konzervans. U tako malim koncentracijama, uglavnom ne predstavlja nikakav teret za metabolizam, čak i kad se primjenjuje na djeci i na relativno velikoj površini tijela.
Svoju aktivnost pokazuje pri pH od 2 do 7, pri čemu optimalna aktivnost je u rasponu od 6 do 7.

Vrlo je efikasan protiv gram-pozitivnih bakterija (stafilokok, streptokok), a nešto je slabije djelotvoran protiv gram-negativnih bakterija. Umjereno je efikasan u spriječavanju razvoja kvasnica i plijesni (slabije djelotvoran prema plijesni).
Predstavlja efikasnu zamjenu za parabene.

Rok trajanja proizvoda koji je zaštićen ovim konzervansom iznosi u prosjeku oko 12 mjeseci, ali ukoliko se kozmetički proizvod čuva u neadekvatnim uslovima rok trajanja je kraći.

Hiperpigmentacija je čest problem kože kod kojeg pojedina područja ili dijelovi kože postaju tamnije boje. Obično se radi o bezopasnom problemu kojeg uzrokuje pretjerana količina pigmenta, tj. melanina u koži. Melanin je prirodni pigment koji našoj koži, kosi i očima daje njihovu prirodnu boju. Niz faktora može uticati na prekomjernu proizvodnju melanina, ali se najviše povezuje s prekomjernim izlaganjem suncu, genetikom, hormonalnim uticajem te ozljedama ili upalama na koži. Najvažniji korak koji možete poduzeti kako biste spriječili ili smanjili tamne mrlje je zaštita od sunca. Ograničite vrijeme koje provodite na suncu, držite se dalje od sunca tokom njegovih najintenzivnijih sati i nosite zaštitnu odjeću. 

Kožu treba njegovati zbog unutrašnjih i vanjskih smetnji. Ove promjene dovode do neravnoteže kože, fiziološke aktivnosti kože se uspore i ona se polako mijenja. Temeljito čišćenje prvi je korak u učinkovitoj njezi kože. Čišćenje uklanja nečistoće, sebum i znoj. Preparati za njegu trebaju se nanositi ​​nakon čišćenja jer očišćena koža bolje upija aktivne sastojke. 

 

Komedogenost označava svojstvo nekog sastojka ili proizvoda da začepljuju pore, što može dovesti do pojave mrlja na koži i mitesera. Tekstura koja ne blokira pore kože opisuje se kao nekomedogena. Komedon predstavlja početni oblik akni koji nastaje začepljenjem pora. Komedoni se javljaju u dva oblika, i to u vidu crnih mitisera ili u vidu bijelih milija. Milije su sitne kuglice koje se nalaze pod kožom i nemoguće ih je iscijediti bez mehaničkog otvaranja pore (iglicom). 

Engleska kratica INCI dolazi od International Nomenclature of Cosemetic Ingredients (Internacionalna nomenklatura kozmetičkih sastojaka). To je jednostavno međunarodna smjernica za označavanje podataka o sastojcima kozmetičkih proizvoda radi veće transparentnosti prema potrošačima.

Skincare proizvode nanosite od najrjeđe teksture do one najgušće. Tako vaša koža može potpuno apsorbirati serume i druge tekuće tretmane prije nego što se primijene teže kreme i/ili ulja. Vaša jutarnja rutina za njegu kože uvijek treba završiti SPF-om, tako da to bude prvi sloj koji sunce pogađa. Uvijek nanosite proizvode na bazi vode prije proizvoda na bazi ulja, npr. hijaluronska kiselina se nanosi prije vitamina C na bazi ulja, vitamina A ili drugog proizvoda s aktivnim sastojcima. Ako niste sigurni, nanesite oba proizvoda na ruku kako biste vidjeli koji je gušći. 

Niti jedan sastojak koji koristimo u formulisanju Veles proizvoda, kao ni krajnji proizvod nije testiran na životinjama.

Alkoholi su ponekad nužni u kozmetici jer otapaju biljne ekstrakte koji se ne mogu otopiti u vodi ili ulju. Najčešća uloga alkohola je otapalo za ostale sastojke, odnosno omogućuje da se ostali sastojci u proizvodu pomiješaju, zatim kao konzervans da se proizvod ne bi brzo pokvario ali neki derivati alkohola služe i za ovlaživanje kože.

Što se tiče njege kože, oznaka “alcohol free” znači da proizvod nema ni kapljicu “lošeg alkohola” odnosno, ne sadrži denaturisani alkohol, etanol, methanol koji isušuju i nadražuju kožu. S druge strane, mogu sadržavati tzv. “dobre alkohole” koji su dobiveni iz biljnih izvora. Nije ih potrebno izbjegavati jer ne isušuju kožu, nisu štetni već spadaju u masne alkohole koji se koriste kao emolijensi i njegujući sastojci. Najčešći “dobri alkoholi” su: Cetyl alkohol, Cetearyl alkohol, Stearyl alkohol, Glicerol, Benzyl alkohol.

Krema za lice nanosi se u vrlo malim količinama, jer većim količinama kreme neće se poboljšati njezino djelovanje. Mnogo bolji efekat se postiže redovnom upotrebom i preporučenim načinom nanošenja (masaža, “tapkanje” prstima). 

Proizvod koji je označen kao veganski ne sadrži sastojke životinjskog porijekla, niti sastojke koji se dobivaju od životinja. U ovu kategoriju spadaju tvari kao što su npr. želatina, keratin ili kolagen. Druga kategorija obuhvata sastojke kao što su med, pčelinji vosak ili mlijeko.

Kategorija cruelty free kozmetike odnosi se na proizvode, ali i sastojke u proizvodima koji nisu testirani na životinjama. Proizvod može biti cruelty-free, dok istovremeno ne mora biti veganski. Tako proizvod koji nije testiran na životinjama može da sadrži npr. mlijeko ili med.

Za proizvode Veles kozmetike upotrebljavamo isključivo glicerin biljnog porijekla. U manjim koncentracijama u kojima se nalazi u Veles kozmetici, glicerin je sastojak koji koža dobro podnosi i koji volimo jer povećava vlažnost i glatkoću kože.

X
Add to cart