4 ključne razlike između muške i ženske kože

4 ključne razlike između muške i ženske kože

Kada je u pitanju koža, žene i muškarci često se suočavaju s različitim izazovima i karakteristikama. Iako su osnovne funkcije kože iste kod oba spola – kao što su zaštita od okoline, regulacija temperature i osjet – postoje neke značajne razlike koje treba uzeti u obzir. U ovom blogu istražit ćemo kako se razlikuje koža žena i muškaraca te kako te razlike mogu utjecati na njihovu svakodnevnu njegu kože. 

Koje su razlike? 

Osim prisustva facijalne dlake, postoje strukturne razlike između muške i ženske kože. Muška koža je obično deblja i ima grublju teksturu zbog stimulacije testosterona. Osim toga, muška koža ima veći postotak kolagena, što može utjecati na način na koji se bore pojavljuju i kako koža stari. 

1 – Facijalna dlaka 

Iako žene imaju facijalnu dlaku u određenoj mjeri, kod muškaraca je ona obično gušća i grublja nego kod žena. Dnevno brijanje stresa kožu i može uzrokovati iritaciju, poreze, ogrebotine i crvenilo. Zato je važno koristiti proizvode koji su blagi prema koži nakon brijanja kako bi se umanjila iritacija i održala koža hidratiziranom. 

2 – Deblja koža 

U prosjeku, muška koža je otprilike 20 – 25 % deblja od ženske, te ima čvršću teksturu. Osim toga, muška koža sadrži više kolagena, što joj daje zategnutiji, čvršći izgled. Zanimljivo je, da se kolagen u muškoj koži smanjuje konstantnom brzinom tokom godina, dok se kolagen u ženskoj koži smanjuje kasnije u životu, uglavnom nakon menopauze. Kolagen zadržava vlažnost u koži i brine se za njenu elastičnost te napet izgled. Upravo zato je muška koža bez bora skoro do sredine 30-ih. 

3 – Sebum 

Proizvodnja sebuma kod muškaraca je dvostruko veća nego kod žena, što znači da muškarci često imaju masniju i sjajniju kožu od žena. Također, muškarci imaju više i veće pore od žena, što ih čini sklonijima aknama i manje podložnima suhoći kože.

Muška koža ima veće pore, više masnoće i sklonost nečistoćama
Muška koža ima veće pore, više masnoće i sklonost nečistoćama

Rezultati istraživanja Mizukoshija i Akamatsua (2013), su pokazali da je muška koža imala dvije specifične karakteristike zbog viška sebuma: oštećenu barijernu funkciju i nedostatak odgovarajuće rutine njege kože. Stoga je važno koristiti proizvode za njegu kože koji su prilagođeni tipu kože i koji pomažu u regulaciji proizvodnje sebuma. 

4 – Bore 

Rezultati istraživanja Tsukahara i sar. (2013.) su pokazali da postoje spolno ovisne razlike u stepenu bora na licu. Općenito, muškarci imaju tendenciju imati dublje bore na licu, a opuštenost lica je izraženija u donjim kapcima muškaraca.  

Duboke bore na čelu muškarca podsjećaju nas na spolno ovisne razlike u starenju kože.
Duboke bore na čelu muškarca podsjećaju nas na spolno ovisne razlike u starenju kože.

Savjeti za njegu muške kože 

Kako bi održali mušku kožu zdravom i njegovanom, važno je usvojiti odgovarajuću rutinu njege kože prilagođenu specifičnim potrebama muške kože. Pri odabiru proizvoda za njegu kože, važno je uzeti u obzir razlike u teksturi i potrebama kože između muškaraca i žena.

  • Prilikom brijanja, koristite kvalitetne proizvode za brijanje kako biste zaštitili kožu od iritacija i održali je hidratiziranom.
  • Nakon brijanja, nanesite hidratantnu kremu ili gel kako biste umirili kožu i spriječili suhoću.
  • Redovito čišćenje lica pomoći će u uklanjanju nečistoća i viška sebuma s kože, čime će se spriječiti nastanak akni i drugih nepravilnosti.
  • Također, ne zaboravite koristiti proizvode s zaštitnim faktorom od sunca kako biste zaštitili kožu od štetnih UV zraka i spriječili prerano starenje kože.
  • Konačno, pravilna prehrana, hidratacija i izbjegavanje štetnih navika poput pušenja i pretjeranog izlaganja suncu također su ključni za održavanje zdrave i sjajne kože.  

Uz pravilnu njegu i pažnju, muškarci mogu održati svoju kožu zdravom, sjajnom i otpornom na znakove starenja, istovremeno se osjećajući samopouzdano u vlastitoj koži. 

X
Add to cart