Kako odrediti tip kože

Koji je vaš tip kože?

Pravilna njega ne podrazumijeva samo odabir kvalitetnih preparate. Kako bi koži pružili optimalnu njegu, izuzetno je važno prepoznati tip kože i stanje kože, te uskladiti odabir tretmana, preparata i načina njege s njezinim osobinama i potrebama.

Veoma je važno da tip proizvoda koji nanosimo, bilo to sredstvo za čišćenje, serum ili krema, odgovara karakteristikama naše kože. To nije uvijek lako jer je svačija koža drugačija i s vremenom se mijenja. Iz tog razloga, važno je povremeno provjeriti koji je vaš tip kože i eventualno promijeniti režim njege ukoliko je potrebno.

Postoje četiri osnovna tipa kože: normalna, suha, masna i mješovita.

Otkrit ćemo vam jednostavan trik koji možete slijediti kako biste prepoznali svoj tip kože. Tokom analize posmatrajte prekomjerni sjaj kože, veličinu pora, osjećaj zatezanja i nivo osjetljivosti.

Kućni test omogućava vam da shvatite kakvu kožu imate samo posmatrajući kako se vaša koža ponaša nakon čišćenja. Za početak operite lice blagim sredstvom za čišćenje, a zatim ga nježno osušite. Ako nakon 2 sata vaša koža izgleda sjajno, vjerovatno imate masnu kožu; ako se osjeća zategnuto i peruta se ili se ljušti, vjerovatno imate suhu kožu; ako je sjaj samo u vašoj T-zoni, vjerovatno imate mješovitu kožu; i ako vam je koža hidratizirana i ugodna, ali ne i masna, vjerovatno imate normalnu kožu.

Normalna koža je u suštini koža koja je dobro izbalansirana i  ima vrlo malo nedostataka. Karakteriziraju je male pore, ujednačen ten kože i meka tekstura. Ovaj tip kože proizvodi dovoljno sebuma kako bi koža bila ravnomjerno hidratizirana bez da postane masna. Normalna koža je ono što bi mnogi smatrali idealnim tipom kože.

Normalna koža
Normalna koža

Masna koža proizvodi višak sebuma koji uzrokuje da koža izgleda sjajno i da je masna – posebno u cijeloj T-zoni (čelo, nos i brada). Ako imate masnu kožu, veća je vjerovatnoća da ćete imati proširene pore i biti skloniji izbijanju akni.

Masna koža
Masna koža

Mješovita koža je, kao što samo ime kaže, koža koja se sastoji od mješavine tipova kože. Mješovita koža uključuje područja koja su suha i masna – pri čemu je T-zona obično masna, a obrazi suhi ili normalni.

Mješovita koža
Mješovita koža

Suha koža ima manjak prirodne masnoće, pa ćete nakon izvršenog testa osjetiti zatezanje, peckanje i suhoću. Suha koža je obično bez sjaja i može postati gruba, peruta se ili čak ljuska.

Suha koža
Suha koža

Kako prepoznati stanje kože?

Prilikom odabira kozmetičkih proizvoda moramo voditi računa o stanju kože kojoj je preparat namijenjen. Stanja kože su posljedica izloženosti kože vanjskim i unutarnjim faktorima, kao što su klima i zagađenje, lijekovi, stres, stepen vlage kože ili starenje, kao i preparati koje koristite i vrstu njege koju pružate koži.

Dehidriranost je nedostatak vlage u koži koja može nastati uslijed korištenja određenih kozmetičkih proizvoda, nedovoljnog unosa tečnosti ili duže izloženosti suncu, vjetru ili hladnoći.  Dehidrirana koža nije isto što i suha koža. U slučaju dehidrirane kože, riječ je o nedostatku vlage. S druge strane, suha koža je posljedica slabijeg lučenja sebuma.

Starenje je prirodan fiziološki proces koji neminovno donosi promjene u strukturi, hidriranosti, gustoći i elastičnosti kože. Od otprilike 25. godine života, na površini kože postaju vidljivi prvi znakovi starenja. Najprije se pojavljuju tanke linije, a s vremenom bore te gubitak volumena i gubitak gustoće postaju vidljivi. To je neizbježan, spor i konstantan proces. Međutim, neke uzroke i razloge starenja je moguće do određene mjere kontrolirati. Zato je u zreloj dobi iznimno bitno pratiti pojave znakova starenja i dobro odabranim tretmanima usporiti proces i omogućiti koži očuvanje vlage, elastina i kolagena.

Osjetljiva koža burno reaguje na vanjske faktore kao što su stres, UV zrake, ili suhi zrak iz klimatskih uređaja. Reakcija kože manifestira se kao žarenje, svrbež, osip ili neugodan osjećaj topline. Određivanje i procjena simptoma kao što su crvenilo, osip, peckanje i svrbež pomažu pri utvrđivanju stanja kože.

Dobro odabrani tretmani i prilagođena njega usporavaju proces starenja, čuvaju dragocjeni kolagen i elastin, uklanjaju estetske posljedice suhoće ili masnoće kože i nepovoljnih stanja, čuvajući prirodnu ljepotu i sjaj kože.

X
Add to cart