Hidrolati

Najčešće korišteni hidrolati i njihov značaj u njezi kože

Hidrolati su aromatični biljni ekstrakti koji imaju određeno terapijsko djelovanje. Nastaju kao nusprodukti destilacije biljnog materijala pri proizvodnji eteričnih ulja.

Destilacija vodenom parom je postupak u kojem vodena para prolazi kroz biljnu masu i pritom sa sobom odnosi isparljive komponente. Kad se mješavina para ohladi u kondenzatoru nastaju dva proizvoda:

  • voda sa rastvorenim hidrofilnim mirisnim supstancama (hidrolat) i
  • eterično (etersko/esencijalno) ulje koje pliva na površini hidrolata ili tone na dno što zavisi od njegove gustine.

Hidrolati kao vid sirovina su jako zastupljeni u prirodnim i organskim proizvodima. Dodaju se u većim koncentracijama u odnosu na uobičajne sirovine. Uglavnom zamjenjuju dio vode.

Hidrolati imaju različitu boju, ukus i pH vrijednost. Nazivaju ih i aromatične vode. Mirišu slično kao i etarska ulja ali ipak postoji značajna razlika. Za razliku od eteričnih ulja koja su jako “koncentrirana”, hidrolati su bezbjedni i blagi za kožu. Mogu ih koristiti djeca i bebe, za razliku od eterskih ulja koja mogu biti agresivna.

Iako se pretežno upotrebljavaju u kozmetičke svrhe, njihova primjena puno je šira. Osim u kozmetici, hidrolati se mogu koristiti i u kulinarstvu, ali i u terapeutske svrhe: kao kapi za nos, oči, uši kao i za vaginalna ispiranja. Ovdje napominjemo da se u svrhu korištenja kapi za nos ili vaginalna ispiranja hidrolati moraju izotonizirati, a kod kapi za oči obavezno im se mora prilagoditi i pH vrijednost.

U nastavku vam otkrivamo neke od najčešće korištenih hidrolata.

Hidrolat ruže

Hidrolat ruže
Hidrolat ruže

Hidrolat ruže ima iznimno ugodan miris po cvjetovima ruže. Sadrži sve hidrosolubilne isparljive komponente cvijeta ruže, kao i ćelijsku vodu koja hidrolatu daje aromatska i terapeutska svojstva. Hidrolat je bezbjedan za primjenu kod djece i starijih osoba. Nije potrebno da se dalje razblažuje, osim kada se koristi kod vrlo malih beba. Sadržaj esencijalnog ulja je manji od 0,025%.

Koristi se uglavnom za njegu zrele, umorne, stanjene te suhe kože. Nježno pomlađuje, baš kao što miris ruže asocira na bezvremensku ljepotu. Bez obzira na namjenu, neki ga koriste i zbog lijepog mirisa, a ne samo prema tipu kože.

Odličan prirodni tonik za lice. Sadrži snažne antioksidanse koji spriječavaju oštećenja kože nastala djelovanjem slobodnih radikala. Hidrolat se može dodati emulzionom sistemu umjesto vode. Dodan u kremu za njegu kože usporava proces starenja, stvaranja bora i tamnih fleka.

Postoji više vrsta ruže iz kojih se proizvodi hidrolat: majska ruža (Rosa gallica), bijela ruža (Rosa alba), damska ruža (Rosa damascena) i stolisna ruža (Rosa centifolia).

Hidrolat lavande

Hidrolat lavande
Hidrolat lavande

Hidrolat lavande je aromatična voda proizvedena procesom destilacije cvjetova lavande. Ima slične mirise i funkcionalne osobine kao eterično ulje, ali je manje koncentrovan. Hidrolat lavande idealan je za njegu gotovo svih tipova kože, zbog uravnotežene pH  vrijednosti (5.6-5.9).

Smiruje i nježno njeguje kožu. Pogodan je za iznimno osjetljivu kožu, njegu beba, tretman kože nakon sunčanja, ali i za svakodnevnu kozmetiku. Nakon nanošenja na kožu smanjuje osećaj svraba kod ujeda insekata i neprijatnog crvenila nakon depilacije ili brijanja. Koristi se kao tonik za lice ili kao vodena faza prilikom pripreme emulzija.

Hidrolat kadulje

Hidrolat kadulje
Hidrolat kadulje

Ljekovite aktivne tvari kadulje, koje se u hidrolatu nalaze u obliku otopljenih tvari te sitnih molekula eteričnog ulja, snažno djeluju na upalne procese u koži, koju hidrolat pritom hladi i umiruje. Iz tog razloga smanjuje svrbež kože, čestu neugodnu pojavu mnogih kožnih bolesti.

Zahvaljujući povoljnom pH faktoru (4,5 – 7,0), stvara zaštitni sloj koji potom štiti kožu od štetnih vanjskih uticaja čineći je glatkom i mekom na dodir. Lagano zateže kožu te smanjuje bore i daje koži mladolik izgled (obnavlja i pomlađuje kožu). Stimulirajući mikrocirkulaciju kože, potiče njezinu ubrzanu regeneraciju.

Hidrolat bušina

Hidrolat bušina
Hidrolat bušina

Bušin (Cistus ladanifer) maleni je grm s velikim bijelim cvjetovima koji nalikuju na čašicu. Biljka daje oleorezinu iz listova pod nazivom labdanum i eterično ulje koje se dobiva destilacijom listova i grančica. Za razliku od eteričnog ulja koje mnogim ljudima ne odgovara zbog jakog mirisa, hidrolat ima iznimno ugodan miris na med i cvijeće.

Vjerovatno je jedan od najčešće korištenih hidrolata u anti – age prirodnoj kozmetici. Koristi se za njegu suhe, zrele kože, ali i kod rozacee jer smiruje crvenilo. Blago zateže i pruža trenutačni “lifting” efekat (koji naravno postaje trajan tek nakon dugotrajnijeg redovnog korištenja). Za područje oko očiju koristi se u obliku kompresa. Bušin je izvrstan tonik nakon brijanja, zbog svoje sposobnosti da zaustavlja manja krvarenja.

Hidrolat hamamelisa

Hidrolat hamamelisa
Hidrolat hamamelisa

Njegovu svestranost najbolje opisuje činjenica kako je to jedini hidrolat službeno odobren od ESCOP-a kao lijek za regeneraciju kože. Vrlo nježno steže i daje tonus koži.

Miris je ugodan, podsjeća na jesensko lišće i ne ističe se previše u konačnom proizvodu. Hamamelis je idealan za sve tipove kože. Pogotovo je pogodan za njegu masne i mješovite kože sa proširenim porama jer je blago steže, ali i za njegu zrele kože.

U kliničkim studijama (Korting, 1993.) pokazuje gotovo isti protuupalni efekt kao i kortizonske kreme, ali bez negativnih popratnih efekata, stoga je hidrolat izbora za atopijski dermatitis, ekceme i psorijazu.

X
Add to cart