Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina – kako djeluje i zašto nam je potrebna?

Hijaluronska kiselina je po svom hemijskom sastavu glikozamino glikan, linearan polisaharid koji se sastoji od beta 1,4, vezanih molekula N-acetil-D-glukozamina i glukuronske kiseline. Prirodno se nalazi u našem tijelu gdje ima brojne važne uloge. Najviše je ima u koži, gdje se nalazi skoro polovina ukupne hijaluronske kiseline u našem tijelu. Na 70 kg tjelesne mase dolazi približno 15 grama hijaluronske kiseline, od čega se 50% nalazi u koži. U većim količinama se nalazi i u sinovijalnoj tečnosti, staklastom tijelu oka i vezivnom tkivu.

Starenje kože je kompleksan proces u kojem hijaluronska kiselina igra veoma važnu ulogu. Svi se rađamo sa visokom razinom hijaluronske kiseline koja se tokom života troši. Osim starenja količinu hijaluronske kiseline u koži također smanjuju ultraljubičasto zračenje, duhan, loš stil života, loša prehrana, stres. Gubitkom molekula hijaluronske kiseline dolazi do gubitka hidratacije, gubitka elastičnosti kože, formiranja bora i obješene kože oko očiju i usta. Prve znakove dehidracije i starenja kože žene počinju primjećivati nakon tridesete godine života.

Zadržavanje vode i odgovarajuća vlažnost kože koje pruža hijaluronska kiselina vrlo su važni za održavanje mladolikog izgleda kože. Visok nivo vlažnosti čini kožu napetom, elastičnom i sjajnom, što zahtijeva dovoljnu količinu hijaluronske kiseline. Hijaluronska kiselina popunjava prostor vežući vodu i na taj način održava kožu bez bora. Mlada koža je glatka i veoma elastična jer sadrži visok udio hijaluronske kiseline koja pomaže koži da ostane zdrava.

Hijaluronska kiselina dobro je poznata po svojim prednostima za kožu, što je čini idealanim materijalom za aplikaciju u kozmetici, medicini i farmaciji.

Proizvodi čija formula sadrži specijalne aktivne sastojke među kojima je i hijaluronska kiselina, koži nadoknađuju izgubljenu tekućinu. Stoga djelotvornost pojedinih proizvoda ovisi o koncentraciji sastojaka koje njegova formula sadrži. S obzirom na to da enzimi kože, hijaluronidaze, razgrađuju hijaluronsku kiselinu treba je redovno nadoknađivati upotrebom proizvoda koji je sadrže. Samo se tako može osigurati njena dugoročna djelotvornost. Ona hidrira kožu, ubrzava zarastanje rana i povećava elastičnost kože.

 

Način dobijanja hijaluronske kiseline za kozmetičke potrebe
  • Hijaluronska kiselina dobivena biotehnološki mikrobnom fermentacijom uz pomoć ekstrakta kvasca, peptona i seruma. U ovom se procesu koriste bakterije roda Streptokok koji na određenim hranjivim podlogama s pšenicom proizvode hijaluronsku kiselinu. Danas 99% krema koje postoje na tržištu sadrže upravo ovaj “tip” hijalurona.
  • Hijaluronska kiselina koja se dobiva iz krijesta pijetla. Osim što za njeno dobivanje stradaju životinje, pri korištenju iste, češće se javljaju upalne reakcije, pogotovo ako se koristi za injekcije.
Oblici hijaluronske kiseline

Hijaluronska kiselina je velika molekula i zbog toga slabo prolazi kroz kožu. Prema veličini hijaluronsku kiselinu možemo podijeliti na visoko -, srednje – i niskomolekularnu hijaluronsku kiselina, koje se razlikuju po dužini lanca polimera i po veličini molekule. Dokazano je da niskomolekularna (20–300 kDa) i srednjomolekularna (300–1000 kDa) hijaluronska kiselina prolaze u gornji sloj kože – epidermu. Pokazalo se da niskomolekularna hijaluronska kiselina nanesena na kožu osim hidracije, potiče migraciju fibroblasta i time proizvodnju kolagena, potiče i neovaskularizaciju (stvaranje novih malih krvnih žila u koži) što u konačnici dovodi do mladolikog, zdravog i sjajnog izgleda kože. Visokomolekularna (1000–1400 kDa) hijaluronska kiselina ne penetrira u epidermis već zaostaje na površini kože gdje formira vrlo nježan, propustan film i tako štiti kožu.

Kako prepoznati hijaluronsku kiselinu u proizvodu?

Na tržištu (i u kozmetičkim proizvodima) postoje različite vrste hijalurona. Visokomolekularni oblici hijaluronske kiseline su Hyaluronic Acid i Hyaluronan.  

Sodium Hyaluronate je dugo vrijeme bio najmanji oblik koji se koristio u kozmetici, a i dalje je najpopularniji i najzastupljeniji.

Potassium hyaluronate i L-sodium hyaluronate su također oblici niskomolekularne hijaluronske kiseline koji djeluju slično sodium hyaluronatu. 

Sodium Acetile Hyaluronate je oblik hijaluronske kiseline poseban po tome što je soli hijaluronske kiseline dodana hidrofobna acetilna grupa. Zahvaljujući tome, vrlo se lako apsorbira u kožu i odlična je za osobe s masnom kožom.

Sodium Hyaluronate je oblik hijaluronske kiseline u formi soli, a ta se forma često koristi iz razloga što je stabilnija i otpornija na oksidaciju. Tokom procesa nastajanja natrijum hijaluronata, njegova molekulska težina se smanjuje. Uklanjaju se masti, proteini i nukleinske kiseline koji su vezani za molekul hijaluronske kiseline. Uklanjanjem ovih molekula nastaje natrijum hijaluronat molekula mnogo manja od same hijaluronske kiseline.  To znači da natrijum hijaluronat, nanesen lokalno, može da penetrira u kožu mnogo lakše od hijaluronske kiseline, što ga čini pogodnijim za primjenu u kozmetičkim proizvodima. Osim toga, bolje se upija u kožu, a time i bolje “odvodi” i zadržava vodu u dubljim slojevima kože.

Hijaluronska kiselina se u kozmetici nalazi u koncentraciji od 0.1% do maksimalno 2 %, a najčešće od 0.2% do 0.5%. Pokazalo se da je već koncentracija od 0.1% Sodium Hyaluronata učinkovita. U proizvod se nikada ne dodaje više od 5% hijaloronske kiseline, zbog njene iznimne sposobnosti vezivanja velike količine vode. Veliki postotak hijaluronske kiseline bi “popio” svu vodu iz seruma ili kreme pretvorivši ju u gelastu masu koja ne izgleda lijepo.

Kako koristiti hijaluronsku kiselinu?

Iako je moć hijaluronske kiseline dobro poznata, pažljiv redoslijed i količina proizvoda u rutini su neophodni kako bi ovaj sastojak doista donio dobrobiti, a ne izazvao dugoročni kontraefekt. 

Preparate temeljene na ovom sastojku važno je nanositi na ovlaženo lice, a potom nanijeti proizvod koji će spriječiti transepidermalni gubitak vlage. To može biti uobičajena hranjiva krema.

Ukoliko koristite serum ili tonik sa kiselinama (AHA ili salicilnom) ili vitaminom C, njih nanesite prve, a tek onda proizvod s hijaluronskom kiselinom. Isto pravilo vrijedi i za retinol.

Hidrofobne tvari ometaju djelovanje hijaluronske kiseline, zato se nikako ne preporučuje nanositi kremu ili serum s hijaluronom povrh ulja ili proizvoda baziranim na uljima. 

Ukoliko u području suhe klime nanesete lagani serum ili neki sprej s hijaluronskom kiselinom bez da ga zapečatite dobrom hidratantnom kremom s emolijentima i okluzivima, hijaluronska kiselina će s vremenom ispariti s površine kože i sa sobom povući vodu iz dubljih slojeva kože te uzrokovati dehidraciju. Ukoliko se nalazite u vlažnoj klimi, ona će povući vodu iz zraka čak ako niste nanijeli okluzivnu kremu. 

Svi tipovi kože imaju koristi od proizvoda za njegu kože koji sadrže hijaluronsku kiselinu, ali posebno su učinkoviti na koži koja je prirodno suha i za kožu u 30-ima kada se javljaju prvi znakovi starenja kože.

Hijaluron hidirira kožu, vraća čvstinu i elastičnost i štiti lipide kože od oksidacije kada su izloženi djelovanju UV zraka.

Želite li usporiti proces starenja kože, iskoristite blagotvorno djelovanje hijaluronske kiseline koja je aktivni sastojak Veles krema.

X
Add to cart