Šta su antioksidansi i kako djeluju na kožu?

Šta su antioksidansi i kako djeluju na kožu?

Antioksidansi u kozmetičkim proizvodima mogu doprinijeti borbi protiv slobodnih radikala odgovornih za mnoga oštećenja kože. 

Saznajte šta su zapravo antioksidansi i šta čine za zdravlje kože te kako možete dobiti najveću vrijednost pri odabiru antioksidantnog proizvoda za njegu kože. 

Šta su antioksidansi? 

Antioksidansi su umjetne ili prirodne tvari koje mogu spriječiti ili odgoditi mnoga oštećenja kože.

Osim pojma antioksidansa, potrebno je da se upoznate sa pojmom slobodnih radikala, jer su oni međusobno povezani. To su štetne molekule koje se sasvim prirodno pojavljuju u ljudskom tijelu pod dejstvom različitih spoljašnjih faktora (nezdrav način života, prečesto izlaganje suncu, izloženost zagađenom zraku). Sposobnost kože da se odbrani od utjecaja spoljašnjih  faktora smanjuje se prirodnim procesom starenja. 

Kad je razina slobodnih radikala u tijelu previsoka, nastupa oksidativni stres koji može uzrokovati trajna oštećenja ćelija.
Kad je razina slobodnih radikala u tijelu previsoka, nastupa oksidativni stres koji može uzrokovati trajna oštećenja ćelija.

Slobodni radikali u koži mogu uzrokovati iritacije i oštećenja ćelija, a posebno vlakana koja izgrađuju srednji sloj kože (kolagen i elastin), zbog čega koža gubi čvrstu strukturu i elastičnost te ubrzano stari.  

Mala količina slobodnih radikala može da nas zaštiti od virusa i bakterija. Međutim, njihova količina u organizmu se vremenom povećava. Tada postaju vrlo štetni, jer napadaju zdrave ćelije i dovode do pojave oksidativnog stresa. Jednom kada se ta ravnoteža naruši, dolazi do loših efekata po sam organizam, a to prvo primjećujemo na koži lica.  

Benefiti za kožu 

Postoji mnogo istraživanja koja potvrđuju da ishrana bogata antioksidansima može pomoći u sprječavanju starenja i održavanju zdravlja. 

Također, mnogi proizvodi za njegu kože uključuju antioksidanse u svoje formulacije kako bi pružili blagodati antioksidansa direktno koži. Trenutno se provode detaljnija istraživanja, ali za sada se čini da lokalni antioksidansi mogu donijeti niz prednosti. 

  • Zaštita od UV oštećenja: Antioksidansi mogu pomoći u stvaranju zaštitnog efekta protiv UV oštećenja kada se koriste zajedno sa kremom za sunčanje. 
  • Smiruje upalu: Antioksidansi mogu pomoći u smanjenju upale i mogu imati umirujući učinak na kožu.
  • Usporavaju starenje: Lokalni antioksidansi mogu učiniti da koža izgleda mlađe i zaštiti ju od vanjskih faktora (na primjer, preranog starenja uzrokovanog vanjskim faktorima kao što su hronično izlaganje suncu, pušenje, zagađenje i još mnogo toga).  

Antioksidansi u prehrani 

Hrana koju konzumirate treba da sadrži antioksidanase neophodne za postizanje i održavanje optimalnog zdravstvenog stanja.

Hrana bogata antioksidansima
Hrana bogata antioksidansima

Unošenje namirnica bogatih antioksidansima omogućuje organizmu da popuni rezerve antioksidanasa i osigurava optimalnu zaštitu protiv starenja. 

Ekstrakti iz prirodnog biljnog materijala (voća, povrća, aromatskog i začinskog bilja) uglavnom su bogat izvor tokoferola (vitamina E), vitamina C, karotenoida te flavonoida (grupe polifenolnih spojeva s izraženim antioksidacijskim potencijalima). Voće i povrće poznati su kao bogat izvor vitamina C i karotenoida. Začini poput klinčića, cimeta, kadulje, ružmarina i origana pokazuju visoka antioksidacijska svojstva, najviše zbog prisustva fenolne grupe spojeva. U novije vrijeme se sve više ističe i značaj ekstrakta zelenog čaja koji je izuzetno bogat flavonoidima. 

Antioksidansi u njezi kože 

Budući da uspješno usporavaju starenje kože, antioksidansi imaju važnu ulogu u očuvanju zdravog i mladolikog izgleda kože. 

Najčešće korišteni antioksidansi u njezi kože su: 

  • Vitamin C 
  • Vitamin E
  • Ferulična kiselina 
  • Retinol 
  • Koenzim Q10 
  • Niacinamid 
  • Fitoekstrakti 

Uloga antioksidansa u kozmetičkim preparatima je sprječavanje nastanka oksidativnog stresa kože koji uzrokuje oštećenje ćelija i prijevremeno starenje kože te čuvanje stabilnosti kozmetičkih preparata. Antioksidansi sprječavaju oksidaciju lipida (biljnih ili mineralnih ulja), mirisa i drugih sirovina koje bi u reakciji s kisikom uzrokovale kvarenje proizvoda. Većina antioksidansa uglavnom djeluju zaštitno na kolagenska i elastinska vlakna te integritet ćelija.  

 

U današnje vrijeme veoma je bitno da je naše tijelo opskrbljeno dovoljnom količinom antioksidansa, koji će ga štititi od negativnog djelovanja slobodnih radikala. Kako biste izbjegli oksidativni stres, koristite kreme za lice i serume koji sadrže antioksidanse. Naš prijedogTara serum i kreme za njegu lica sa vitaminom E i niacinamidom. 

X
Add to cart